Προγράμματα Λυκείου
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Λυκείου βασίζονται σε πρακτικές εφαρμογές.
Κάθε πρόγραμμα απαιτεί τον ανάλογο αριθμό συναντήσεων που αναφέρεται στο κάθε πρόγραμμα.
Βασικοί συντελεστές του κάθε εκπαιδευτικού προγράμματος είναι:
- ο εκπαιδευτικός, ο οποίος επιλέγει να στηρίξει το πρόγραμμα
- το στέλεχος επιχείρησης, που συμμετέχει εθελοντικά στην υλοποίηση του προγράμματος.
Έτσι δημιουργείται ένα δίδυμο, το οποίο κάθε εβδομάδα, γεφυρώνει τη σχολική αίθουσα με τον κόσμο της εργασίας. Ο σύμβουλος/εθελοντής σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό, κατευθύνει τις συζητήσεις, μοιράζεται τις γνώσεις και τις εμπειρίες του με τα παιδιά και φέρνει τον κόσμο της επιχείρησης στην τάξη.
Ο εκπαιδευτικός, σε συνεργασία με τον σύμβουλο, προσαρμόζει το πρόγραμμα στις ανάγκες των μαθητών, οργανώνει τις δραστηριότητες που υλοποιούνται κάθε εβδομάδα και πραγματοποιεί επισκέψεις σε επιχείρηση.
H ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ αποτελεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που βασίζεται στην αρχή της «εκμάθησης μέσα από την πράξη» και απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 15-18 ετών.
Το πρόγραμμα της Εικονικής Επιχείρησης είναι μια ομαδική δραστηριότητα, η οποία δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να δημιουργήσουν μία δική τους εταιρία και να κατανοήσουν τα στάδια λειτουργίας και ρευστοποίησης μιας επιχείρησης. Ταυτόχρονα, μέσα από τη βιωματική αυτή εμπειρία, οι μαθητές μαθαίνουν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους για να στήσουν και να λειτουργήσουν σωστά την επιχείρηση που δημιούργησαν.
Τρόπος υλοποίησης του προγράμματος
Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, και υλοποιείται και εντός του ωρολογίου προγράμματος (σε προαιρετική βάση). (Ειδικά για την Α΄και Β’ Λυκείου μπορεί να ενταχθεί και στο πλαίσιο του «Project»)
Το πρόγραμμα πλαισιώνει πάντα ο εκπαιδευτικός και ένα στέλεχος μίας επιχείρησης το οποίο εθελοντικά συμβουλεύει και καθοδηγεί την μαθητική ομάδα μέσα από τη δική του επαγγελματική εμπειρία και γνώση.
- Το ΣΕΝ/JA Greece λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο σχολείο και το στέλεχος της επιχείρησης
- Ο εκπαιδευτικός στηρίζει το πρόγραμμα και συνεργάζεται με τον σύμβουλο-εθελοντή
Εκπαιδευτικό υλικό: Το ΣΕΝ/JA GREECE, παρέχει υποστήριξη και το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος στους μαθητές, στον καθηγητή και στον σύμβουλο-εθελοντή. Το υλικό έχει μεταφραστεί και προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα με βάση το υλικό του προγράμματος Company Program του διεθνώς αναγνωρισμένου οργανισμού Junior Achievement. Τα προγράμματα του οργανισμού Junior Achievement – Young Enterprise έχουν αναγνωριστεί από το Γραφείο Επιχειρηματικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως η «Καλύτερη Εφαρμογή Πρακτικής στην εκπαίδευση που αφορά την επιχειρηματικότητα».
Ο ρόλος του εκπαιδευτικού: Ο ρόλος του καθηγητή είναι σημαντικός και ιδιαίτερα καθοριστικός για την επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος καθώς αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον σύμβουλο και στους μαθητές. Ο πρωταρχικός ρόλος του αφορά στην οργάνωση της μαθητικής ομάδας, στην τήρηση των κανόνων και των χρονικών ορίων, στη διευκόλυνση και επικοινωνία με όλους όσους εμπλέκονται στη λειτουργία της εικονικής επιχείρησης.
Ο ρόλος του συμβούλου-εθελοντή: Ο κύριος ρόλος του συμβούλου είναι να «φέρει» τους νέους σε επαφή με τον επιχειρηματικό κόσμο, διευρύνοντας μέσα από την εμπειρία και τις γνώσεις του, τους ορίζοντες των μαθητών. Ο σύμβουλος υποστηρίζει τον καθηγητή στην υλοποίηση της δραστηριότητας. Προσφέρει εξηγήσεις, κίνητρα, γνώσεις, καλλιεργεί το ομαδικό πνεύμα, καθοδηγεί και προειδοποιεί, προτείνει δυνατότητες και εναλλακτικές λύσεις, ενθαρρύνει και εμπνέει πρωτοποριακές προσεγγίσεις. Ο προτεινόμενος αριθμός συναντήσεων με τον εθελοντή κυμαίνεται από 12 έως 26 συναντήσεις, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του, το προϊόν, τις ανάγκες του προγράμματος κλπ.
Στόχοι και οφέλη του προγράμματος
Μέσα από το πρόγραμμα οι μαθητές κερδίζουν μια πραγματική βιωματική εμπειρία σχετικά με τον κόσμο τον επιχειρήσεων: στήνουν τη δική τους επιχείρηση, μοιράζουν τους ρόλους και τις αρμοδιότητες, δημιουργούν από την αρχή ένα επιχειρηματικό σχέδιο, αναλαμβάνουν ευθύνες και ταυτόχρονα είναι υπόλογοι στους μετόχους για την πορεία της εταιρίας. Επίσης αναπτύσσουν δεξιότητες απαραίτητες για την προσωπική τους μετέπειτα επαγγελματική πορεία και επιτυχία και κατανοούν πώς λειτουργούν οι επιχειρήσεις. Κατανοούν την έννοια της αυτό-απασχόλησης, παίρνουν ρίσκα και μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες με τη βοήθεια των καθηγητών και των εθελοντών-συμβούλων επιχειρήσεων.
Στόχος είναι η άμεση ωφέλεια των μαθητών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κατά το διάστημα που θα υλοποιείται στην ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων, ώστε να προετοιμαστούν συλλέγοντας εμπειρίες και εφόδια για την αυριανή τους είσοδο στον κόσμο εργασίας, είτε ως ιδιοκτήτες, είτε ως εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις.
Οφέλη που αποκομίζουν οι μαθητές:
Δεξιότητες, στάσεις και συμπεριφορές που περιλαμβάνουν:
- Δημιουργική σκέψη και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων
- Επικοινωνιακές ικανότητες
- Αυτοπεποίθηση
- Ικανότητα ομαδικής συνεργασίας και ικανότητες ηγεσίας
- Ικανότητα διαπραγμάτευσης και λήψης αποφάσεων
- Υποβολή στόχων και σωστή διαχείριση χρόνου
- Οργανωτικές ικανότητες
- Ανάληψη ευθυνών και ρίσκου
- Ανάγκη για δέσμευση στην ποιότητα και εκτίμηση της περιβαλλοντικής επίδρασης
Επιπλέον, οι μαθητές μαθαίνουν:
• Πώς να αυξάνουν την χρηματοδότηση για την επιχείρησή τους πουλώντας μετοχές
• Να διεξάγουν έρευνα αγοράς
• Να δουλεύουν με ομαδικότητα για τη δημιουργία της επιχείρησής τους
• Να παράγουν το δικό τους προϊόν ή υπηρεσία
• Να διαφημίζουν και να λανσάρουν το προϊόν ή την υπηρεσία τους
• Να κάνουν εμπορικές συναλλαγές
• Να διαχειρίζονται τα οικονομικά της εταιρίας τους
• Να συναγωνίζονται με άλλες ομάδες σε εμπορικές εκθέσεις και διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης .
Διαγωνισμοί – Εκδηλώσεις του προγράμματος
Στα πλαίσια του προγράμματος «ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ» διοργανώνονται εμπορικές εκθέσεις και διαγωνισμοί που προσθέτουν στο βιωματικό χαρακτήρα του προγράμματος και εξοικειώνουν τους συμμετέχοντες με τον όρο του θεμιτού ανταγωνισμού. Παράλληλα, μέσα από τη συμμετοχή τους σε αυτές τις εκδηλώσεις, έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν εμπειρίες, να θέσουν στόχους και να κερδίσουν επαίνους και διακρίσεις.
Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και πιο συγκεκριμένα συνήθως στις αρχές Μαρτίου, το ΣΕΝ/JA Greece διοργανώνει δύο εμπορικές εκθέσεις «TRADE FAIRS», μία στην Αθήνα για τα σχολεία της ευρύτερης περιφέρειας της Αττικής και της Νότιας-Κεντρικής Ελλάδας και μία στη Θεσσαλονίκη για τα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας. Στις εμπορικές εκθέσεις συμμετέχουν οι εικονικές επιχειρήσεις απ’ όλα τα σχολεία της Ελλάδας που υλοποιούν το πρόγραμμα του Οργανισμού με σκοπό να παρουσιάσουν, να προβάλλουν και να προωθήσουν με τον καλύτερο τρόπο το προϊόν ή την υπηρεσία τους.
Οι εικονικές επιχειρήσεις στήνουν το περίπτερο τους, παρουσιάζουν το προϊόν/υπηρεσία τους και αξιολογούνται με βάση την καινοτομία του, τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο και την εμφάνιση του περιπτέρου τους. Η νικήτρια ομάδα εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Πανευρωπαϊκό «TRADE FAIR» που διεξάγεται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη στην Ευρώπη.
Το πρόγραμμα καταλήγει στον τελικό πανελλαδικό διαγωνισμό «ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ», που διεξάγεται στην Αθήνα κάθε Ιούνιο. Στον τελικό διαγωνισμό προκρίνονται οι εικονικές επιχειρήσεις που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία μετά την ολοκλήρωση και παράδοση στην κριτική επιτροπή των Business Plans των εικονικών εταιρειών τους. Στις εικονικές επιχειρήσεις που προκρίνονται και λαμβάνουν μέρος στον Τελικό Διαγωνισμό, δίνεται η δυνατότητα να διαγωνισθούν και να βραβευθούν με γνώμονα την παρουσίαση του προϊόντος, την καινοτομία και τη φιλικότητα προς το περιβάλλον. Η νικήτρια ομάδα εκπροσωπεί την Ελλάδα στον αντίστοιχο ετήσιο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που διοργανώνεται στο τέλος κάθε χρονιάς, σε διαφορετική ευρωπαϊκή πόλη.
Καταληκτική Ημερομηνία Υποβολής Αιτήσεων Συμμετοχής στο Πρόγραμμα Εικονική Επιχείρηση : 15/12
ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
2) Τράπεζες σε δράση
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ
► ΣΚΟΠΟΣ του προγράμματος Τράπεζες σε Δράση είναι να δώσει σε μαθητές Λυκείου την ευκαιρία να αποκτήσουν βασικές χρηματοοικονομικές γνώσεις και κατάλληλες δεξιότητες, ώστε να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους ως ενημερωμένοι καταναλωτές και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους ως μελλοντικοί επαγγελματίες.
► ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ από οκτώ εκπαιδευτικές ενότητες, στο πλαίσιο των οποίων εθελοντές παρουσιάζουν στους μαθητές, με διαδραστικό τρόπο, τις αρχές λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και τους εξοικειώνουν με τις προκλήσεις της επιτυχημένης λειτουργίας μιας τράπεζας σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.
ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ
► Προσφέρει στους μαθητές τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις παρακάτω δεξιότητες και ικανότητες:
Ανάλυση πληροφοριών, Δημόσιο λόγο, Διαχείριση χρόνου, Ενεργητική ακρόαση, Επίλυση προβλημάτων, Ερμηνεία πληροφοριών, Εφαρμογή οδηγιών, Κριτική σκέψη, Λήψη αποφάσεων, Μαθηματικό υπολογισμό, Ομαδική εργασία, Ομαδική συζήτηση, Υπολογισμό και ανάλυση κόστους/κέρδους
► Εξοικειώνει τους μαθητές με τις ακόλουθες βασικές έννοιες:
Ανθρώπινο κεφάλαιο, Αποθεματικό, Επιτόκια, Έρευνα και Ανάπτυξη, Καταθετικά και δανειακά προϊόντα, Κεντρική τράπεζα, Κέρδος, Μάρκετινγκ, Περιθώριο επιτοκίου, Προϊόντα, Ρευστότητα, Σταδιοδρομία στον τραπεζικό τομέα, Τραπεζικό σύστημα, Υπηρεσίες
ΟΙ ΟΚΤΩ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Tα μαθήματα | Οι μαθητές μαθαίνουν |
Μάθημα 1Τα θεμελιώδη στοιχεία του τραπεζικού συστήματοςΟι μαθητές αποκτούν βασικές γνώσεις για το τραπεζικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας του τραπεζικού τομέα, των κυριότερωνλειτουργιών του, καθώς και των σημαντικότερων προϊόντων και υπηρεσιών του. | ▪ Τις σημαντικές φάσεις – ορόσημα της τραπεζικής ιστορίας ▪ Τα τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες ▪ Πώς μια τράπεζα αποκτά έσοδα |
Μάθημα 2Το περιθώριο επιτοκίουΟι μαθητές εισάγονται στις βασικές έννοιες των βραχυπρόθεσμων καταθετικών και δανειακών προϊόντων. Παίζουν ένα παιχνίδι που δείχνει πώς τα έσοδα της τράπεζας επηρεάζονται από το περιθώριο επιτοκίου (δηλ. τη διαφορά μεταξύ του επιτοκίου που η τράπεζα χρεώνει στους δανειολήπτες κι εκείνου που καταβάλλει στους καταθέτες). | ▪ Τα χαρακτηριστικά των βραχυπρόθεσμων καταθετικών και δανειακών προϊόντων ▪ Την έννοια του περιθωρίου επιτοκίου ▪ Γιατί τα επιτόκια των βραχυπρόθεσμων καταθετικών προϊόντων είναι κατά κανόνα χαμηλά, ενώ των βραχυπρόθεσμων δανειακών προϊόντων υψηλά |
Μάθημα 3Αποφασίζοντας για βραχυπρόθεσμα προϊόνταΕπαναλαμβάνονται οι έννοιες-κλειδιά που αναφέρθηκαν στα προηγούμενα μαθήματα. Οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες και συμμετέχουν σε παιχνίδια ερωτήσεων – απαντήσεων για την εμπέδωση των εννοιών αυτών και κυρίως του περιθωρίου επιτοκίου. | ▪ Βασικούς τραπεζικούς όρους που αναφέρθηκαν στα δύο πρώτα μαθήματα ▪ Το αποτέλεσμα του καθορισμού των επιτοκίων των βραχυπρόθεσμων καταθετικών και δανειακών προϊόντων |
Μάθημα 4Μακροπρόθεσμα προϊόνταΟι μαθητές αποκτούν γνώσεις για τα μακροπρόθεσμα καταθετικά και δανειακά προϊόντα. Εργάζονται σε ομάδες για να προσδιορίσουν τα κατάλληλα τραπεζικά προϊόντα στο πλαίσιο διάφορων σεναρίων. Επίσης αξιολογούν τη δυνατότητα, τον χαρακτήρα και τις εξασφαλίσεις, προκειμένου να εγκρίνουν ή όχι αιτήσεις δανείων. | ▪ Τα χαρακτηριστικά των μακροπρόθεσμων καταθετικών και δανειακών προϊόντων ▪ Γιατί τα επιτόκια των μακροπρόθεσμων καταθετικών προϊόντων είναι κατά κανόνα υψηλά, ενώ των μακροπρόθεσμων δανειακών προϊόντων χαμηλά |
Μάθημα 5Αποφασίζοντας για μακροπρόθεσμα προϊόνταΟι μαθητές συμπληρώνουν ένα διάγραμμα που απεικονίζει τον ισοσκελισμό δανείων και καταθέσεων (ενεργητικού και παθητικού). Επιπλέον συμμετέχουν σε δραστηριότητα που απαιτεί υπολογισμούς για μακροπρόθεσμα προϊόντα. | ▪ Τη σημασία του ισοσκελισμού ενεργητικού και παθητικού ▪ Πώς να λαμβάνουν αποφάσεις για μακροπρόθεσμα καταθετικά δανειακά προϊόντα |
Μάθημα 6Δαπανώντας χρήματα για να βγάλουμε χρήματαΟι μαθητές αναλύουν διάφορες επιλογές έρευνας και ανάπτυξης (R&D), προκειμένου η κάθε ομάδα να προσδιορίσει την καλύτερη επενδυτική επιλογή. Στη συνέχεια καταρτίζουν έναν κατάλογο ωφελειών που μπορούν να αξιοποιήσουν για να προωθήσουν την επένδυσή τους. Στο πλαίσιο αυτό μαθαίνουν τι είναι μάρκετινγκ, έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και πώς να λαμβάνουν σχετικές αποφάσεις. | ▪ Το κόστος και τα οφέλη διάφορων επιλογών έρευνας και ανάπτυξης ▪ Τη σημασία του μάρκετινγκ για την προώθηση των τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών ▪ Την επίδραση της επένδυσης στην έρευνα, την ανάπτυξη και το μάρκετινγκ στα έσοδα της τράπεζας |
Μάθημα 7Στα παρασκήνιαΟι μαθητές μαθαίνουν για τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας στον τραπεζικό τομέα. Αναλύουν περιγραφές τραπεζικών ειδικοτήτων και διαπιστώνουν ποιες βασίζονται περισσότερο σε δεξιότητες και ικανότητες εργασίας με ανθρώπους, δεδομένα, αντικείμενα ή ιδέες. Επίσης μαθαίνουν πώς μπορούν να επενδύσουν στην προσωπική τους ανάπτυξη, αλλά και να αξιολογούν τα ατομικά τους ταλέντα και δεξιότητες, τόσο για την επιλογή του μελλοντικού τους επαγγέλματος όσο και για την κατανόηση της σημασίας της ατομικής συμβολής σε ένα επιτυχημένο ομαδικό αποτέλεσμα. | ▪ Ενδεικτικές κατηγορίες τραπεζικών ειδικοτήτων ▪ Πώς να επενδύουν στην προσωπική τους ανάπτυξη ενόψει της μελλοντικής επαγγελματικής σταδιοδρομίας τους |
Μάθημα 8Παιχνίδι «Μαγικά τετράγωνα»Οι μαθητές εμπεδώνουν τις έννοιες που αναλύθηκαν σε όλα τα προηγούμενα μαθήματα. Με τις γνώσεις που απέκτησαν, συμπληρώνουν τα «μαγικά τετράγωνα», ταιριάζοντας τους τραπεζικούς όρους με τους κατάλληλους ορισμούς. | ▪ Όλες τις βασικές έννοιες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος. |
Banks in Action Challenge: Στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιήθηκε τη σχολική χρονιά 2011-2012, ένα ελληνικό σχολείο συμμετείχε στον on-line πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Banks in Action Challenge. Στον διαγωνισμό, που διεξήχθη στην αγγλική γλώσσα, συμμετείχαν 396 ομάδες από 12 χώρες της Ευρώπης και, στις 8 φιναλίστ, προκρίθηκε και η ελληνική ομάδα του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια. Ο τελικός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε τον Μάιο 2012 και η ελληνική ομάδα κατέλαβε την 6η θέση!
ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ “ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ”
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 1η Μαρτίου 2013
3) European Creativity & Innovation Challenge
Πρόκειται για ένα μονοήμερο πρόγραμμα με διαγωνιστικό χαρακτήρα που απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 15-20 ετών Επαγγελματικών Λυκείων και Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ).
Οι μαθητές καλούνται να λύσουν ένα συγκεκριμένο θέμα, για το οποίο δεν έχουν καμία ενημέρωση ή πληροφόρηση πριν φθάσουν στο χώρο της εκδήλωσης.
Συγκεντρώνονται σε μία αίθουσα όπου γίνεται ice breaking και στη συνέχεια χωρίζονται σε ομάδες των 5-6 ατόμων από διαφορετικά σχολεία μεταξύ τους.
Πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους και να μοιραστούν τις διάφορες εργασίες, ανακαλύπτοντας τα δυνατά σημεία του κάθε μέλους της ομάδας , αναπτύσσοντας τις δεξιότητές και τις ικανότητες.
Η κάθε ομάδα έχει στη διάθεσή της υπολογιστή και τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Ξεκινούν την επίλυση του προβλήματος. Ανταλλάσσουν ιδέες και προσπαθούν να βρουν λύσεις, προκειμένου να προτείνουν ένα επιχειρηματικό σχέδιο.
Στο χώρο υπάρχουν στελέχη-εθελοντές-facilitators- που συμβουλεύουν τις ομάδες κατά την διάρκεια της ημέρας.
Κάνουν προφορική παρουσίαση της επιχειρηματικής τους ιδέας και – εάν επιθυμούν – με υποστήριξη power point μπροστά σε κριτική επιτροπή αποτελούμενη από στελέχη –εθελοντές επιχειρήσεων και δέχονται ερωτήσεις από τα μέλη της.
Βραβεύεται η ομάδα που υποστήριξε την καλύτερη επιχειρηματική ιδέα και εκπροσωπεί την Ελλάδα στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον Μάιο.
Το πρόγραμμα μπορεί να διεξαχθεί σε οποιαδήποτε περιοχή ανά την Ελλάδα.
Απαραίτητη είναι η συμμετοχή τουλάχιστον 30 παιδιών.
Για την υλοποίησή του προγράμματος χρειάζεται μία εταιρεία-partner του ΣΕΝ/JA GREECE, η οποία θα θέσει και την «πρόκληση».
Μέχρι σήμερα εταιρείες -partners
ARCHIRODON NV, BRITISH COUNCIL, CHIPITA SA, FRIGOGLASS, MANPOWERGROUP, MCCAIN, MICROSOFT HELLAS, ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ AE, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε με μερική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2012 και δεν είναι σε ισχύ.
Πρόγραμμα σχεδιασμένο για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου
(Διάρκεια προγράμματος 3 ώρες)
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στη Σκιά ενός Στελέχους» (Job Shadow) υλοποιείται υπό μορφή επίσκεψης σε εργασιακό περιβάλλον – επιχείρηση και διαρκεί συνήθως 2-3 ώρες.
Συγκεκριμένα, μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου επισκέπτονται μία εταιρία, έρχονται σε επαφή με στελέχη της με σκοπό να γίνουν κοινωνοί της επαγγελματικής λειτουργίας των στελεχών. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, στελέχη της εταιρίας μιλάνε στους μαθητές, εξηγούν τη δομή της επιχείρησης και τα διάφορα τμήματα που υπάρχουν σε αυτήν, τον τρόπο λειτουργίας τους και το ρόλο που παίζουν το καθένα ξεχωριστά για το προϊόν ή την παροχή υπηρεσιών της εταιρίας. Ακολουθεί σύντομη ξενάγηση στους χώρους και τις εγκαταστάσεις της εταιρίας, εφόσον είναι εφικτό, και η επίσκεψη συνήθως ολοκληρώνεται με μία μικρή συζήτηση όπου οι μαθητές διατυπώνουν τυχόν ερωτήσεις ή απορίες.
Η διάρκεια της επίσκεψης υπολογίζεται συνήθως στις 2-3 ώρες. Στελέχη της επιχείρησης διηγούνται τις προσωπικές τους εμπειρίες από τον επιχειρηματικό χώρο και συχνά αναφέρονται στις σπουδές τους, ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά στις επιλογές που θα πρέπει να κάνουν αργότερα για να επιλέξουν κατεύθυνση και επάγγελμα. Συνεπώς, το πρόγραμμα λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό ως Επαγγελματικός Προσανατολισμός έχοντας ως βασικό στόχο να βοηθήσει τους μαθητές να διερευνήσουν τις δυνατότητες επαγγελματικής σταδιοδρομίας και ταυτόχρονα να αξιολογήσουν δεξιότητες και ικανότητες που απαιτούνται για να ανταποκριθούν στην αγορά εργασίας.
Μέσω του προγράμματος οι μαθητές:
- ενημερώνονται για τη διάρθρωση του χώρου εργασίας
- έρχονται σε προσωπική επαφή με ενεργά στελέχη επιχειρήσεων
- ανακαλύπτουν πώς κάθε εργαζόμενος και κάθε τμήμα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενός προϊόντος ή στη διαδικασία παροχής υπηρεσιών
- αξιολογούν δεξιότητες και ικανότητες που απαιτούνται για να ανταποκριθούν στην αγορά εργασίας
- διερευνούν ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας
ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ “ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΕΝΟΣ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ”
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 1η Μαρτίου 2013
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
ΔΕΗ, INFOQUEST, JETOIL, ALAPIS, MANPOWER, ALUMIL, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ,S&B , CITIBANK, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΠΛΑΙΣΙΟ, ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, BOSTON CONSULTING GROUP, MERCK, ΣΕΒ, HAY GROUP, HEWLETT PACKARD, ASTELLAS, SPRINT, APIVITA,INTRACOM, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΣΙΔΕΝΟΡ, REPUBLIC, CHIQUITA, PRICEWATERHOUSECOOPERS, TOYOTA,ACCENTURE,COCACOLA ΤΡΙΑ ΕΨΙΛΟΝ, MILLENNIUM, PHARMATHEN, SAP, MICROSOFT, ΧΡΥΣΑΦΙΔΗΣ
Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας
(Γ’ Γυμνασίου & Λύκειο)
Διαδραστικό και διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να ενθαρρύνει τους μαθητές να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες και λύσεις για τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και παράλληλα να τους δώσει τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τις δεξιότήτες που χρειάζονται να αναπτύξουν για να γίνουν πιο κοινωνικά υπεύθυνοι επαγγελματίες στο μέλλον.
Οι μαθητές που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα εξοικειωθούν με την έννοια της κοινωνικής καινοτομίας και παράλληλα θα αναπτύξουν τις δικές τους δημιουργικές και καινοτόμες λύσεις σε πραγματικά κοινωνικά προβλήματα.
ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ